Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016



Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια

“Τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι και δεν έχουν λήξει μην τα κρατάς στο ντουλάπι σου
Κάποιος άλλος μπορεί να τα έχει μεγάλη ανάγκη”  


Τα νέα δεδομένα για τους ανασφάλιστους & τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Από τις 8-6-2016 ισχύει πλήρως ο νέος νόμος 4368 άρθρο 33 για τους ανασφάλιστους & τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Έτσι πλέον όλοι οι πολίτες, Έλληνες και αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτοχοι ΑΜΚΑ, δικαιούνται πλήρους πρόσβασης σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Ξεκαθαρίζουμε εδώ ότι με τον νέο νόμο την νέα κανονιστική ρύθμιση, οι παροχές που δικαιούνται οι ανασφάλιστοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, εξισώνονται με τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και περιλαμβάνουν (ενδεικτικά) όλες τις νοσηλευτικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, το δικαίωμα να προγραμματίσουν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, κ.α. Δεν αποκτούν οι ανασφάλιστοι περισσότερα δικαιώματα από τους ασφαλισμένους.
Συνοπτικά λοιπόν:
Από τις 8 Ιουνίου 2016 δικαίωμα στην περίθαλψη έχουν όλοι όσοι έχουν ΑΜΚΑ (αλλα και αρκετές άλλες περιπτώσεις ασθενών) έχουν δηλαδή πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας: σε νοσοκομεία, στις δομές του ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ).
Μπορούν να εξετάζονται δωρεάν, να κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και να τους συνταγογραφούνται φάρμακα
Στα νοσοκομεία έχουν άμεση πρόσβαση ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς, οι έγκυες και τα παιδιά έως 18 ετών.

Οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν  
  • να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που ισχύει για τους ασφαλισμένους. 
  • να κάνουν τις ιατρικές εξετάσεις τους σε ιδιωτικά εργαστήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που επίσης ισχύει για τους ασφαλισμένους. Ισχύουν εδώ εξαιρέσεις, υπό προϋποθέσεις, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν οι ιατρικές τους εξετάσεις, σε δημόσια δομή υγεία.
Όλοι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 2.400€ έως 6.000€ (ανάλογα με την περίπτωση της οικογένειας) δικαιούνται δωρεάν φάρμακα [Σημείωση: για ειδικές κατηγορίες ασθενών τα εισοδηματικά κριτήρια κυμαίνονται από 6.000€ έως 12.000€] . Το σύστημα συνδέεται με το taxisnet και η δυνατότητα υπάρχει χωρίς επιπλέον ενέργειες των ασθενών.
Δωρεάν για όλους είναι και συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και ινσουλίνες κ.α.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι ασθενείς καταβάλουν 10 ή 25% συμμετοχή, ανάλογα με το φάρμακο. Αυτό βέβαια αφορά μόνον σε γενόσημα φάρμακα. Σε διαφορετική περίπτωση που ο ασθενής δεν θέλει ή δεν βρίσκει τα γενόσημα φάρμακα τα ποσοστά αλλάζουν και εκτός από το % της κλασικής συμμετοχής (εως 25%) που θα πρέπει να πληρώσει θα κληθεί να καταβάλει και τη διαφορά από την ασφαλιστική έως τη λιανική τιμή.
Η συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους γίνεται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές (νοσοκομεία και ΠΕΔΥ).
ΑΜΚΑ μπορούν να εκδώσουν σε ΚΕΠ όλοι όσοι διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί όταν μπήκαν στη χώρα, έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές με το χαρτί της πρώτης αυτής καταγραφής. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν προσωρινή άδεια παραμονής ή άσυλο.
Όσοι μετανάστες χωρίς χαρτιά βρίσκονται 7 τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα και μπορούν να αποδείξουν ότι αυτό το διάστημα νοσηλεύτηκαν, μπορούν να κάνουν αίτηση για ανθρωπιστικό άσυλο και να διαμένουν νόμιμα πλέον.
ΠΡΟΣΟΧΗ: μηχανογραφημένες συνταγές προς το παρόν δεν μπορούν να έχουν από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ και ούτε όλα τα δημοτικά ιατρεία.
Εμείς ως ΦΑΠ καλούμε όλους τους πολίτες της περιοχής μας και κυρίως τους ανασφάλιστους, να ελέγξουμε μαζί, την εφαρμογή όλων των παραπάνω, διεκδικώντας παράλληλα την συνεχή κάλυψη των πιθανών κενών, αδυναμιών, αδικιών που ήδη υπάρχουν αλλά και διεύρυνση της εφαρμογής του νέου νόμου.  
Παραμένει δε πάντα για μας ενεργό το αίτημα της διεκδίκησης του δικαιώματος της
ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου